torsdag 21. november 2013

Skogstur

Kosetur

Klassen dro samlet til Bjørkestølen som ligger under Storehaugen, der skulle vi være samlet i 2 dager. Vi hadde blitt delt opp i grupper på forhånd som vi skulle sove sammen med og lage egne leirplasser og selvlagd mat. Tredje dagen skulle alle ha ett solodøgn hver der vi skulle overnatte helt alene i skogen og klare oss selv. Den siste dagen skulle vi samles innad i gruppa igjen og reise hjem dagen etterpå. Dette var en hyggelig tur som inneholdt mye vedsanking og matlaging. Målet for turen var å kose seg og lære mye om grunnleggende friluftsliv. Vi lærte bl.a. hvordan man lagde sjusteinsovn, kokegrop, badstu, sollur, kullstifter, gapahuk etc.

Naturlig ovn. Bilde: Jonas Lillebø


Kokegrop:
Kokegrop brukes for å tørrkoke innpakket mat. Det tar ofte lang tid, men er en fin måte til å tilberede poteter, kjøtt og fisk f.eks. Noe som kan være vanskelig og få gjort på et bål. Vi tilberedet et 3kg stort lammelår og la det oppe i kokegropa. Det ble en suksess og var noe av det beste jeg hadde spist på tur noen sinne!


Laging av kokegrop:

Illustrasjon av kokegrop trinn for trinn. Kilde: Mytting, 2005


1. Man graver et stort hull i jorda. Det bør ikke være for stort, men slik at du får pakket steiner rundt maten du har oppi. Ta vare på torven du graver opp, det skal brukes senere.

2. Deretter finner du store steiner til å dekke hele gropa, plasser dem i bunn og på sidene.

3. Så lager man et stort på bål nede i gropa. Pass på at det blir godt og varmt og la bålet brenne opp. Dette gjør at steinene oppe i gropa skal blir varme.

4. Når bålet er brent opp og steinene er varme nok, fjerner man evt. store rester og glørne fra gropa. Så legger man den innpakket maten i folie ned i gropa.

5. Maten i folien blir dekket til med de varme steinene. Så tetter man toppen av gropa med gresstorv. Pass på at det blir helt tett og at ikke noe røyk fyker opp. Det skal være helt lufttett for at gropa skal holde mest mulig på varmen.


6. Når maten har fått godgjort seg lenge nok, graver du opp maten igjen. Koketiden kan variere fra 20 minutter til 3 timer ut i fra hva slags mat du lager. Lammelåret vårt på 3kg, brukte ca 3 timer og ble helt perfekt!

Kilder:

Mytting. I. (2005) Friluftsliv. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar