torsdag 15. mai 2014

Vintertur med førstehjelp

Fagblogg vintertur med førstehjelp


Klassen skulle gå fra Haukåsen flyplass og opp til Lingesete. Hovedmålet for turen var å teste ut personlig utstyr og fellesutstyr i forkant av vintertur uke 5. Målet var å få erfaring og kunnskap om leirliv på vinter, sett opp telt, bygge levegger, latrine etc), bruk av kokeapparater i telt, vinterorientering og tilpasning av skiutstyr. Vi skulle også ha ulike førsthjelpscaser der vi fikk praktisert førstehjelp.

Før vi startet fra Haukåsen flyplass diskuterte vi utstyr og ski/skismurning. Vi fikk justert og tilpasset sekkene og pulkene våre. Vi skulle orientere gruppevis fram til leirplassen. Da vi kom fram etablerte vi leirplass og bygde levegger (for øvingen sin del) og latrine. På torsdag dro vi fra leirplassen og hadde ulike førstehjelpsøvinger. En person fikk i oppgave og ha en form for skade, sjukdom som resten av gruppa ikke var klar over. Ulykkeshendelsen skulle komme overraskende på oss og gruppa skulle gjøre ulike tiltak for å lindre den skadede.

Nødkjelke
Det er viktig å øve på å lage en nødkjelke, hvis en evt. skade skulle oppstå. Da står man ikke uforberedt hvis en slik hendelse skulle oppstå. Det er viktig og stabiliserer personen og skaden godt. Mange alvorlige skadde personer bør ikke flyttes på uten at det er helsepersonell til stede. Dette kan være tilfeller som ryggskader, bevisstløse med hodeskader, bruddskader og indre blødninger. Men hvis vi befinner oss langt fra sivilisasjon og har vanskeligheter med å få hjelp må vi ty til andre alternativer for å frakte den skadde personen til der hjelp. «Nytten av transport må avveies mot den risiko og påkjenning dette påfører den skadde» (Fauske, 2012, s. 25)

På vinterstid kan det være kjekt å bruke ski og spader til å lage en nødkjelke. Det er også viktig og sørge for at den skadede personen holder seg varm. Ha gjerne et liggeunderlag nederst. Tau, spadeskaft og skistaver kan brukes til å lage kjelken stabil og solid. Man vil helst unngå at kjelken går i stykker og at den en skadede får det verre.  

Forslag til skikjelke. Illsutrasjon: Fauske, 2012)


Det finnes mange måter å bygge en kjelke på. Dette er en måte, men det finnes mange andre varianter, gjelder bare å være litt kreativ. Denne versjonen egner seg godt for frakt nedover i bratt terreng. Man fester skituppene oppe i spadebladet slik at det blir dannet en V-form. Dette gjør at kjelken vil bremse automatisk og det blir lettere å kunne styre den. På tvers over bindingene fester man spadeskaftet for å gjøre kjelken stabil. Så fester man et nytt spadeblad i midten, det er også her den skadde vil kunne ligge. Staver festes bak og foran for å kunne fungere som bremsing og stabilitet.


Kilder:

- Fauske, L og Bruland, S.B. (2012) Førstehjelp på tur. Oslo. Fri Flyt AS 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar