lørdag 29. november 2014

Klatretur til Frankrike

Perfekt avslutting på B3 Friluftsliv


Da var det klart for Friluftsliv B3s siste tur sammen. Det avslutta vi med 10 herlige dager i solfylte Frankrike med klatring og naturbasert turisme. Turen vår gikk til Correns som ligger i departementet Var. Der overnattet vi i telt i 10 dager på en koselig liten campingplass blant andre klatrere. Vi klatret hver dag utenom to hviledager som bestod av en sightseeingtur til byen Aix i Provence og en fottur i Europas største canyon i Verdon. Dette ble en svært vellykket tur og var en fin avslutning med friluftslivklassen.


Gry på vei oppover Un juste retour des choses Foto: Gjermund Engh
Byen Correns var en veldig fin liten koselig landsby. Det at vi var på et sted hele tiden førte til at vi fikk satt oss godt inn i den franske kulturen. Vi handlet på den lokale bakeren hver morgen, løp joggeturer, fikk opplevd villsvinslakt hos den lokale slakteren og så var vi på vinsmaking på en av vingårdene i området. Dette resulterte i at det ble en veldig bra reise, ikke bare med tanke på å klatre, men også det å kunne få andre inntrykk og opplevelser av et lite sted som Correns.
Verdon, Europas største canyon. Foto: Gjermund Engh
Correns er en landsby med 803 innbyggere. Befolkningsantallet er faktisk i økning pga. turismen og at alt de produserer skal være økologisk. Correns er faktisk den første byen i Frankrike som kalte seg «village bio». Det betyr at lansbyen bygger på nesten 100 % organisk landbruk. Landsbyen ble inspirert av regjeringens anbefalinger i 1997, og har siden vedlikeholdt landbruket uten pesticider, herbicider og kjemikalier (Bugada, 2010) Om organisk bruk i Correns, dyrkes det olivenolje, grønnsaker, honning, høner, ost og vin. På grunn av overgangen til organisk bruk har innbyggertallet nesten fordoblet seg på på 15 år. Dette styrker jo forholdet folk har til å leve sunnere. Vinprodusentene var de første til å gå over til organisk landbruk og etter det fulgte resten av landsbyens produksjon etter. Og i dag produserer vingårdene i området cote Provence ca. 8000hl organisk vin. (Francetvinfo, 2013)


Sveinung klamrer seg fast! Foto: Gjermund Engh

Klatrefeltet i Correns
Fra campingen tok det ca. 10 min å kjøre til klatrefeltet. Klatrefeltet lå inne i en nasjonalpark, så det var restriksjoner på hvor vi kunne oppholde oss. Det var satt opp doer og tilrettelagte stier på vei opp til klatrefeltet. Vallon Sourn var en vakker liten dal som bestod av 236 ruter fordelt på mer enn 5000 høydemeter med klatring. De fleste rutene klassen klatret var rundt 40m. Så det krevde at vi hadde med oss 70 og 80 meterstau. Det fantes klatreruter for alle nivåer, men flest rundt 6,7 og 8 på grunn a overheng. Jeg som ikke hadde klatret så mye før, følte at det var få ruter på mitt nivå. Uansett fikk jeg rask progresjon, noe jeg syntes var utrolig morsomt. Kalksteinen i fjellet gjorde at det var enklere å gripe tak og få god friksjon i veggen. Kalksteinen hadde en bløt og sanda konsistens og blir kalt for dolomittkalkstein. Provence var en gang dekket av hav, der sedimenter la seg i bunnen for 140 millioner år siden. Sedimentene ble sammenpresset, oppvarmet og løftet opp til overflaten. (Bugada, 2010) Den dag i dag er det fine klipper man kan klatre på. Av og til møter man lukt av krydderet provence når man klatrer i veggen pga. vegetasjon som blomstrer i fjellet.

Lunsjplassen vår. Foto: Gjermund Engh


Kilder:
Bugada, P. (2010) Climbing in Provence verte GDS Imprimeurs

Williams, R. (1997) Provence og Cote d’Azur. Gyldendal. Oslo 


Miralval provence (2014) hentet 25.11.14 fra http://miraval-provence.com/en/#Provence

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar