torsdag 20. november 2014

Padle og rotur i vakre Solund

Fagblogg Solund

Det var en lang reise og komme seg fram til Litle Færøy som ligger ytterst i Sognefjorden ut mot havet. Der skulle vi overnatte i store lagstelt i fire dager som bestod av 2 dager med havkajakk grunnkurs og 2 dager med roing i gamle norske bruksbåter. Målet med turen var å få kunnskap og erfaring med aktiviteter knyttet til kystfriluftsliv. Samt få kunnskap om trygg gjennomføring av kystfriluftsliv, kystliv, bruk av tradisjonsbåter og havpadling for grupper. Etter bestått kurs fikk vi våtkort i havkajakk.

Klassen tok årene fatt! Foto: Anette Catrin Olsen


En kajakk er ganske manøvrerlig hvis man kan ulike padleteknikker. Her vil jeg redegjøre for noen enkle tak som gjør det lettere og mer effektivt å manøvrere kajakken. 
Framdriftstak
Framdriftstaket er det taket du bruker til å padle kajakken mest mulig effektivt framover. Dette taket kan høres veldig enkelt ut, men det tar tid å lære seg effektive framdriftstak. En kajakk har lett for å svinge automatisk når du prøver å padle rett fram. Det kan ofte skyldes fordi man er sterkere i den ene armen og legger mer kraft i padletaket. De fleste nybegynnere bruker mest armene når de padler, dette blir fort slitsomt og er feil teknikk. Riktig teknikk går ut på å bruke hele kroppen når du padler. Musklene i både rygg, mage, skuldre, bryst, hofte og lår er sentrale.
Utførelse:
Man begynner med å vri kroppen langt fram på den siden man skal padle. Samtidig strekker man åra langt fram og stikker den ned i vannet. Bruk strake armer når du trekker åra bakover langs båten og husk og vri kroppen samtidig. Overkroppen skal vri seg samtidig med taket, derfor er det viktig og at du skal ha nesten strake armer. Åra løfter du opp, når den har passer ca. hofta. Så vrir du overkroppen andre veien framover og tar det samme padletaket på andre siden.
Styretak:
Styretak brukes for å få en effektiv kursendring, for eksempel for å snu 180 grader. Dette taket er ikke så effektivt for å få framdrift, men brukes mye av nybegynnere. Man får størst svingeffekt ved å vri seg så langt bak som mulig. Du setter åra i vannet så nærme akterstevnen som mulig. Deretter fører du åra framover i en bue mot baugen. Overkroppen følger etter i samme bevegelse som åra, fortsatt like viktig og ikke glemme å bruke overkroppen!
Sveipetak:
Sveipetaket er nesten det samme som styretaket, bare at nå padler du riktig vei med åra. Du drar åra fra baugen i en stor bue og bakover mot akterenden. Du vil svinge til den motsatte siden av der du har åra. Jo større buen er i vannet, jo større svingeffekt får du. På denne måten får du samtidig framdrift og kursendring. Det vil svinge litt mindre enn et styretak, men sveipetaket kan brukes oftere etter hverandre.

Felles for sveipetak og styretak er at skuldrene kan få en sårbar posisjon i og med at man strekker armen langt ut fra kroppen og må bruke mye krefter. Da er det viktig at du holder brystkassa di parallelt med åreskaftet hele tiden når du vrir overkroppen og padler. Trenger du å svinge kraftig, kan man kombinere sveipe og styretak på hver sin side av kajakken.
Støttetak:
Støttetak brukes for å redde deg ut av ustøe situasjoner. Eks. hvis det er høye bølger eller kajakken får et byks og blir ustødig. Dette taket er viktig å kunne, åra gir bedre balanse enn f. eks å bruke kroppen til å redde deg inn. Man vrir åreskaftet slik at baksiden av årebladet ligger horisontalt med vannoverflaten. Så presser man åra ned i vannet, eller slår det ned. Da vil man kjenne at dette løfter deg opp ganske godt. Dette støttetaket kan brukes når kajakken nesten er opp ned i vannet til og med. Men det er viktig at bevegelsen skjer fort, hvis ikke så vil årebladet synke ned i vannet. I tillegg må du bruke overkroppen til å lene deg inn mot senter av kajakken, da vil kajakken rette seg enkelt opp.

Kilder:
Køhn, Ø., Rishovd, H. Kajakk guiden hentet 19.11.14 fra http://kajakk-guiden.no/padleteknikk/  




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar