torsdag 15. mai 2014

Egenferd Turtagrø

Mye turplanlegging
Da vi skulle på egenferd hadde vi først planlagt en femdagers rute som gikk fra Turtagrø til Tyin. På den første etappen måtte vi gå i gjennom Keiserpasset som er et smalt pass og kunne være utsatt for skred. På grunn av værmelding og økt skredfare valgte vi å legge turen et annet sted. Da ble vi enige om å gå fra Tyin til Beitostølen, det var meldt dårlig vær den første dagen, så vi ventet en dag ekstra med å gå. Dagen før planlagt avreise skadet jeg ankelen litt og kvelden før tråkket Sveinung på en spiker. Dette førte til at gruppens fysiske form var litt nedsatt, men vi ville likevel komme oss på tur og prøve. Nok en turplan gikk i vasken og vi bestemte oss for å dra opp til Turtagrø og ta det derfra. Motivasjonen i gruppa var allerede litt punktert og det endte med at vi sov i telt på Turtagrø to netter og gikk småturer på dagen. En siste plan var evt. å gå til hytta i Stølsdalen, men dette ble det heller ikke noe av. Alt i alt lagde vi tre forskjellige turplaner der vi gikk nøye gjennom skredfarlige områder. Dette var god læring og vi ble gode på turplanlegging. På Turtagrø fikk vi også praktisert ulike metoder for å teste stabilitet i snøen.  

ECT
Snøfall og temperaturer gjør at det finnes ulike snølag nede i snøen. Å gjøre ulike tester i snøen kan hjelpe deg å finne ut hvor mye kraft som skal til for at det skal kunne løse ut et skred. ECT (Extended Column Test) er en test som tester styrken til det svake laget i snøen og evnen til forplantning av brudd.
For å lage en ECT test skjærer du ut en søyle i snøen ved hjelp av snøsag, hyssing og to søkestenger. Den bør være ca. 90 cm bred og 30 cm på kortsidene. Man plasserer de to søkestengene 30cm inn i hvert sitt hjørne av søylen og drar en tråd mellom dem. Hyssingen fungerer som en snøsag på baksiden av søylen. Man drar hyssingen frem og tilbake nedover i snøen for å skjære ut en søyle. Det bør være noen knuter på hyssingen, slik at den vil kunne kutte snøen lettere nedover. Dybden bør være mellom 1 – 1,2 m. Det gjelder at sidene av søyla er jevne og glatte slik at søyla kan glide lett fram. Har man gjort det riktig vil man kunne se de ulike lagene nedover i snøen på framsiden.



Når man utfører testen plasserer man spadebladet ned på en av sidene på søylen. Så skal man teste belastningen øverst på snøen for å se når et lag evt. løser ut. Slå på spaden og tell antall slag. Først 10 slag med håndleddet, så 10 med albuen og så 10 slag med hele armen. Merk deg hvor mange slag som skal til før det første laget løsner ut, det kalles initialbrudd. Så fortsetter du å slå helt til man ser det totale bruddet i hele søylen. «Utviklerne av ECT-testen sier at det vesentligste for testen er differansen i antall slag mellom initialbruddet og totalbruddet, og ikke antall slag.» (Brattlien, 2012, s. 137) Det er ustabile forhold i snøen hvis totalbruddet løsner av slag samtidig som initialbruddet. «De sier at det er stabile forhold dersom det er mer enn ett slag forskjell mellom initialbrudd og totalbrudd.» (Brattlien, 2012, s.138)

Kilder:

- Brattlien, K. (2012) Den lille snøskredboka. Oslo. Fri Flyt AS

- Simenhois, R. The extende column test: A way to asses the snowpack fracture propagation propensity

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar