torsdag 15. mai 2014

Strålende dager i Norges nasjonale fjell!

Topptur Hurrungane
Vi dro til Hurrungane og slo opp leir i Ringsdalen og sov der to netter. Derfra hadde vi mange muligheter til å velge hvilke toppturer vi kunne gå på. VI hadde strålende sol alle dagene som gjorde det til en fantastisk vårskitur uten like. Første dagen da vi kom opp hadde vi repetisjon i redning på bre, men denne gangen hadde vi ski på beina og brukte snøanker som standplass. Dette var krevende og mange som hadde glemt hvordan det gjøres og det var godt å få en oppfriskning. Vi hadde også repetisjon på GPS. Det nye læringstemaet denne dagen var snøbakketeknikk. Neste dag gikk turen opp til fantastiske Ringstind, dette var en fin skitur der vi fikk bruk for mye av læringen vår. Andre dagen gikk vi en fin og rolig tur opp på Lauvnostind.

På vei opp mot majestetiske Sore Ringstind. Bilde: Gjermund Engh


På vei opp til Ringstind måtte vi bruke stegjern og isøks. Vi hadde øvd oss på hva vi skulle gjøre hvis vi falt og kunne redde oss med isøks. Hvordan vi skulle snu med ski i bratt terreng, såkalt lappekast, og hvordan vi skulle ta av og på skiene i bratt terreng. Hvis det er veldig bratt kan man feste skiene på ryggsekken og gå opp på beina. Er det isete er det mye tryggere og lettere å gå med stegjern på og lage seg spor med skoa til å klatre opp bratte heng.

Skia på ryggen. Foto: Gjermund Engh


Stegjern 
Når man går med stegjern er det viktig og gå med breie bein. Man må passe på hele tiden å ha et godt feste med den ene foten før man løfter den andre. Det er ideelt å ha så mange tagger i stegjernet festet i snøen som mulig. Isøksa bruker du til å stabilisere deg og holde deg fast i. Den skal alltid holdes innerst mot det bratte henget. Hvis man faller er det de første meterne som er livsviktige, man vil etter hvert få raskt større fart og det blir vanskeligere å kunne stoppe opp. For å stoppe legger du den ene hånden rundt tverrbladet og den andre rundt skaftet. Så forsøker du å legge deg på isøksen slik at bladet trykkes hardt ned i isen.(Breboka, 2001) Pass på at du har bøyde knær så stegjerna kommer opp av bakken, de kan lett sette seg fast og du kan brekke ankelen.

Oppbremsing og bremsegrep på isøksa. Illustrasjon: Breboka, DNT 2001

En feil vi gjorde var å gå ganske lettkledd oppover når vi brukte stegjern i det bratteste terrenget. Hadde vi falt og ramla nedover snøen ville vi fått store vonde skrubbsår. Så man bør alltid bruke hansker og være ganske tildekket på armer og bein når man klatrer i snø og is.

Kilder:
- DNT. 2001 Breboka. Oslo. Sentraltrykkeriet




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar