torsdag 15. mai 2014

Rigging av telteir vinterstid

Teltoppsett på vinterstid.

Høyt i vinterfjellet kan det være vanskelig å finne et lunt sted å sette opp teltet.  Man kan finne lunefulle steder i le av oppstikkende høyder.  Trange søkk, daler og skar bør man unngå fordi der samler vinden seg opp og fungerer som en trakt. Man skal være forsiktig med å legge seg under skavler som kan oppbygge seg av vinden og senere å utløse skred. «Der som det er vanskelig å finne le for vinde i fra flere retninger samtidig, bør man prioritere le for fremherskende vindretning» (Horgen, 2010, s.244) Finner man ikke et sted med le for vinden kan man ganske så enkelt bygge en lemur foran teltet.  

Foto: Tom Arne Grini


Man setter teltet med den ene kortsiden opp mot vinden slik at man ikke trenger å bygge så bre lemur. Denne bør være ca. like høy som teltet og ligge 1,5 – 2m fra teltets kortside. Lemuren skal være en halvsirkel formet med vindens retning slik at vinden blåser over og ved siden av teltet.  Den bygges lett med store blokker, derfor er det lurt å ha med seg snøsag når man er på en slik tur. Muren må være helt tett, små hull kan lett blir større når vinden får grep i snøen. Det er lurt å ha inngangen i teltet lengst vekk fra teltet fordi det ofte vil samle seg snø i form av turbulens mellom leveggen og teltet.

 
Oppsett av teltleir. Illustrasjon: Horgen, 2010



Er det mye vind kan man bygge lemur før man setter opp teltet. Det er lurt å tråkke godt med skiene på plassen der man skal slå opp teltet. Da blir snøen fastere og man får et fint gulv å kunne ligge på. Når man slår opp teltet er det viktig at teltstengene står rett ovenfor hverandre, slik at teltet står rett. Blir det skeivt kan vinden lett ta tak i teltet og etterstramming av bardunene hjelper mot blafring i teltet. Inne i forteltet graver man en kuldegrop ned i bakken slik at man kan stå inne i forteltet. Dette gjør det enkelt å lage mat og man kan bruke gropen til å gå på do rett før man slår ned teltet om morgenen. Rundt teltet tetter man igjen med snø slik at teltet blir isolert nede langs sidene. Lufting i teltet er viktig for å forhindre kondens, mange opplever å stå opp om morgenen og teltet er fullt av rim innvendig. For å forhindre dette er det lurt å ha begge lukene på teltet åpen i hver ende, glidelåsen på innerteltet bør da være åpne i taket. Dette fører til at lufta får strømmet ut. 

Kilder:

- Horgen, A. (2010) Friluftslivveiledning Vinterstid. Kristiansand. Høyskoleforlaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar